Gezond en fit oud worden begint met een uitgebreid bloedonderzoek
19 april 2021 
16 min. leestijd

Gezond en fit oud worden begint met een uitgebreid bloedonderzoek

We staan er meestal niet zo bij stil maar bloedonderzoek geeft heel veel informatie over de status van onze gezondheid. Daarom is bloedonderzoek aan te bevelen om gezond en fit ouder te worden. Immers, wie de vijftig is gepasseerd heeft een lichaam dat al wat mee heeft gemaakt. Met de Nationale Gezondheidscheck-up van Bloedwaardentest.nl wil ik er achterkomen of ik zo gezond en fit ben zoals ik me voel.

Eén prik in de linkerarm. Het stelt niks voor. Drie buisjes bloed worden van me afgenomen en een paar minuten later sta ik weer buiten. Eenmaal thuis stuur ik de bloedmonsters samen met een buisje urine en het aanvraagformulier in de speciale medische envelop nog diezelfde donderdag op naar het laboratorium waar de inhoud wordt geanalyseerd.

De maandagochtend daarna krijg ik een e-mail met de uitslag van de bloedwaardentest al binnen. Ik denk: zo, dat is snel en open de bijlage met de uitslag van mijn bloedonderzoek. Ik voel gelijk de spanning toenemen.

Zou het allemaal wel goed zijn?

Ik heb bij Bloedwaardentest.nl de Nationale Gezondheidscheck-up besteld omdat ik wil weten of ik net zo gezond ben als ik me voel. Deze test is een serieuze en betrouwbare algemene gezondheidscheck-up inclusief vitaminespiegel B12 en vitamine D3.

Niet onbelangrijk voor vijftigplussers.

In de bloedwaarden- en urinetest wordt onderzoek gedaan naar je nieren, lever, ontstekingen, risico op hartziekten, vetstofwisseling, suikerziekte, bloedarmoede, schildklier en vochtbalans. Allemaal zaken die in orde moeten zijn als je gezond en fit ouder wilt worden.

Het rapport van het medisch laboratorium van Dr. Stein & Collegae is een opsomming van metingen en waarden. Ik lees: Hematologie: leucocyten erythrocyten, hemoglobine, hematocriet, enzovoort, enzovoort. Het duizelt me een beetje want ik zie termen die ik niet ken met getallen die me nog niks zeggen.

overzicht-laboratorium-dr-stein-collegaeReferentiewaardes zijn belangrijk

Wat me duidelijk wordt, is dat elke waarde positief is (lees: goed) als die binnen de gestelde referentiewaarde valt. Bijvoorbeeld mijn hematocrietwaarde blijkt 0.44 l/l te zijn en dat valt binnen het voor mijn leeftijd en geslacht gestelde referentiekader: 0.41 – 0.52.

Hmm, 0.44 is weliswaar okay maar ik vind dit wel wat laag. Zou ik iets mankeren? Nee toch, anders stond het wel vet gedrukt.

Als in de uitslag van het bloedonderzoek zaken aan het licht komen waardoor medisch ingrijpen wenselijk is, word je – voordat je de uitslag ontvangt – hierover persoonlijk gecontacteerd voor overleg.

Wat hematocrietwaarde is, lees ik in de bijsluiter die door Bloedwaardentest.nl is bijgevoegd. Als de hematocrietwaarde laag is, duidt dat op bloedarmoede. En bloedarmoede kan veroorzaakt worden door ijzergebrek, een vitaminetekort, een bloeding, leverziekten of kanker.

Snel lees ik de uitslag en zie dat wanneer een bepaalde waarde niet goed is deze vetgedrukt is.

Zo ik zie dat mijn vitamine D3 en vitamine B12-gehaltes te laag zijn en mijn LDL-cholesterolwaarde en triglyceridenwaarde te hoog.

Mijn cholesterolwaardes zijn bij mij altijd al wat aan de hoge kant maar daar kun je – volgens een cardioloog die ik ooit sprak – gerust 100 jaar oud mee worden, mits je geen hoge bloeddruk, veel overgewicht of stress hebt of al eens een infarct hebt gehad.

Dat heb ik allemaal niet maar toch verontrust het me een beetje.

Ik moet een aantal zaken aanpakken en veranderen, is mijn idee. Hoewel ik vind dat ik al goed bezig ben, wil ik toch dat bij een volgende test de negatieve waarden weer positief zijn. Daarom neem ik voortaan extra vitamine D3 en B12 supplementen en ga ik nog meer op mijn voeding en gewicht letten. Want als ik blijf doen wat ik altijd deed, krijg ik wat ik altijd kreeg en dat is in mijn geval niet slim.

Ik schrijf aan het begin van dit artikel dat ik me gezond voel, maar tussen je goed voelen en goed zijn zit toch een verschil. In mijn blogs over vitamine D3 en vitamine B12 kun je lezen welke symptomen duiden op een tekort en wat de consequenties hiervan zijn. Als ik deze opsommingen nog eens doorlees worden bepaalde zaken voor mij duidelijk en verklaarbaar.

Zo ben ik iemand die het bijvoorbeeld altijd koud heeft. Typisch een symptoom van een vitamine B12-tekort. En als ik een dag druk bezig ben achter mijn computer met schrijven of andere werkzaamheden waarbij ik geconcentreerd moet denken en werken, kan ik moe in mijn hoofd worden (zo noem ik dat) en heb ik moeite met concentratie. Dit kan ook op een B12-tekort duiden. Dus extra vitamine B-12 supplementen doen me hopelijk goed. Over een half jaar doe ik weer een bloedwaardentest in te zien of het werkt.

Ik weet niet hoe het jou vergaat maar veel lichamelijke en geestelijke klachten zijn te wijten aan bepaald tekorten. Dus als jij, net als ik, het bijvoorbeeld altijd koud hebt, ben je geen watje of koukleum maar iemand die vermoedelijk een vitaminetekort heeft. En daar wil je vanaf omdat vitaminetekorten het verouderingsproces versnellen en je juist fit oud wilt worden.

Regel daarom net als ik en een bloedwaardentest. Je gaat je gegarandeerd beter voelen. Tenzij je liever als een struisvogel de kop in het zand steekt als je hem knijpt.

Als jij bloedonderzoek voor je gezondheid laat doen en in de uitslag zijn een aantal waarden te hoog of te laag, dan kan dat een reden zijn voor je om je huisarts te raadplegen. Laat je niet tegenhouden als je twijfelt of niet goed weet hoe je om moet gaan met afwijkende waarden. Zelfs als ze niet verontrustend zijn. Bel je huisarts, maak een afspraak en neem de uitslag van de bloedwaardentest mee om te bespreken. De servicemedewerkers van Bloedwaardentest.nl kunnen je hier uitstekend bij adviseren. Ik heb ze ook gebeld voor een toelichting en dat is waardevol gebleken.

logo-bloedwaardentest.nl

De nationale Gezondheidscheck-up van Bloedwaardentest.nl is zeer betrouwbaar want:

 • bloedwaardentest.nl is niet voor niets de grootste leverancier van bloedonderzoek voor particulieren van Nederland.
 • Een particulier initiatief zoals Bloedwaardentest.nl is volstrekt legaal
 • bloedwaardentest.nl is aangesloten bij de NVvPG: Nederlandse Vereniging voor Preventief Gezondheidsonderzoek.
 • U testmateriaal (bloed en urine) wordt geanalyseerd in het Medische Laboratoria Dr. Stein & Collegae in Duitsland. Dit laboratoria hoort – met meer dan 5 miljoen testen per jaar – tot de drie grootste van Europa. Meer dan 130 ziekenhuizen laten hier klinische testen uitvoeren zoals analyse van lichaamsvloeistoffen (o.a. bloed, urine, ontlasting en speeksel).
 • Bloedafname geschiedt via erkende prikposten en ziekenhuizen door medisch bevoegd personeel.
 • Bloedwaardentest.nl levert speciale buisjes voor de opvang van bloed en urine ten behoeve van transport naar het lab.
 • Van Bloedwaardentest krijgt u een speciale Medische Envelop om de monsters in te stoppen en te versturen naar een trefpunt van het laboratorium in Valkenburg. Vandaar rijdt meermaals per dag een speciale koerier naar het Laboratorium in Duitsland, Mönchengladbach. Medische post heeft altijd voorrang en wordt speciaal verwerkt.
 • De klantenservice van Bloedwaardentest is alert en begeleiden mensen bij het bestellen, het proces en verlenen nazorg als er een vervolgactie nodig is na de uitslag.

bloedwaardentest-nationale gezondheidscheck-up-ctaIn Nederland genezen we kennelijk liever ziektes dan we ze voorkomen

Meten = weten en als jij wilt weten of je nog een gezond lijf hebt, zal je dat moeten laten onderzoeken. En dan kom je erachter dat ons gezondheidsstelsel niet zo happig is op preventief onderzoek. Okay, we mogen regelmatig op controle bij de tandarts en de overheid wil zo nu en dan een bevolkingsonderzoek starten, maar daar blijft het dan ook wel bij.

Wie bij de huisarts (en zorgverzekeraar) aanklopt met de vraag of ze een “APK” voor je lijf kunnen regelen, zal geen gehoor krijgen als het niet medisch noodzakelijk is. Bij je zorgverzekeraar kun je preventief onderzoek aanvullend verzekeren wat erop neerkomt dat je het hoe dan ook zelf betaalt.

In Nederland repareren we kennelijk liever dan dat we onheil voorkomen en dat is jammer en onbegrijpelijk. Bloedonderzoek bijvoorbeeld geeft veel inzicht in je gezondheid en voorkomt ziektes, onnodig lijden of een verkeerd behandeltraject.

Als jij bij de huisarts klaagt over pijn in je onderrug bestaat de kans dat je doorverwezen wordt naar een fysiotherapeut. Uit een bloedwaardentest kan blijken dat je een nierbekkenontsteking hebt. Tja, dan heb je uiteraard niks te zoeken bij de fysio.

Net zoals symptomen die gerelateerd zijn aan een vitamine B12-tekort of vitamine D3-tekort zoals chronische vermoeidheid. Zonder gedegen onderzoek kun je door eerder naar bed te gaan op het verkeerde been worden gezet en dat wil je niet hebben.

Een lijf dat Sara of Abraham heeft gezien, heeft al heel wat meegemaakt en te verduren gehad. Levensstijl en leefomstandigheden hebben invloed op onze gezondheid en fitheid. In positieve en negatieve zin.

We kunnen ons fit voelen of juist niet maar als we geen noemenswaardige klachten hebben, kunnen we ons altijd verschuilen achter het feit dat we geen 18 meer zijn en dat we daarom niet meer zo gemakkelijk de trap op- en aflopen.

Conclusie: wie niet echt te klagen heeft, zal wel gezond zijn en anders liggen beperkingen aan je leeftijd.

Ik zie dat anders.

Ons lichaam veroudert al nadat we de 25 zijn gepasseerd en wat we allemaal doen of laten, eten en drinken, heeft hoe dan ook invloed op ons functioneren. Het krankzinnige is dat we door de overheid wel verplicht worden om onze auto periodiek te laten keuren maar onszelf niet. Natuurlijk, een oudere auto mag geen ongeluk veroorzaken met onschuldige slachtoffers maar als jij ouder wordt, wil je toch ook geen ellende?

Als jij slim bent, bestel je net als ik de Nationale Gezondheidscheck-up bij Bloedwaardentest.nl. Voor jezelf en – waarom ook niet – voor je partner. Het kost je nu (maart 2021) rond de € 100 euro excl. verzendkosten maar is veel meer waard, als je leven je lief is.

aanvraag-set-bloed-en-urine-onderzoekWelke testen worden uitgevoerd bij de Nationale Gezondheidscheck-up?

Welke testen worden uitgevoerd door het lab? Ik zet ze even voor je op een rijtje en voeg daar een korte verklaring aan toe.

Hematologie 

Leucocyten – Witte bloedcellen

 • Verlaagd bij medicijngebruik. Verhoogd bij infecties, ontstekingen en kanker.

Erytrocyten (Rode Bloedcellen)

 • Verlaagd bij bloedarmoede. Verhoogd bij toegenomen aanmaak en bij vochtverlies door diarree, uitdroging of brandwonden.

Hemoglobine (Hb) – Bloedarmoede – Algemene vermoeidheidsklachten

 • Verlaagd kan o.a. duiden op ijzergebrek, gebrek aan foliumzuur en vitamine B12; erfelijke afwijkingen en aandoeningen; leverafbraak, nierziekten en overmatig bloedverlies. Verhoogde aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Verhoogd bij uitdroging, ernstige longziekten, langdurig verblijf op grote hoogte (>2000m). 

Hematocriet (bloedbeeld)

 • Verlaagd o.a. door bloedarmoede, vitaminegebrek, een bloeding, leverziekten of kanker. Verhoogd o.a. door uitdroging, zuurstofgebrek, te veel in beenmerg aangemaakte rode bloedcellen.

MCV (bloedbeeld)

 • Verlaagd o.a. door bloedarmoede door ijzergebrek. Verhoogd kan duiden op bloedarmoede ten gevolge van tekort aan vitamine B12 en/of foliumzuur.

MCH (bloedbeeld)

 • Afwijkende waarden komen voor bij mensen met bloedarmoede of afwijkende rode bloedcellen. 

MCHC (bloedbeeld)

 • Kan verlaagd zijn als het MCV verlaagd is.

Trombocyten (Bloedplaatjes)

 • Verlaagd door verminderde aanmaak van trombocyten in het beenmerg of door versnelde afbraak in het bloed (spontane bloedingen). Verhoogd o.a. door infecties en ontstekingen, ijzergebrek, miltverwijdering en bepaalde beenmergziekten.

Klinische chemie

Natrium – Vochtbalans in het lichaam

 • Ernstige symptomen bij verlaagd natrium in bloed zijn o.a. hoofdpijn, misselijkheid, braken, verwardheid, bewustzijnsdaling, insulten, ademstilstand en hartstilstand.

Cholesterol Totaal – Grootste veroorzaker hart- en vaatziekte

 • Verhoogd vergroot de kans op hart- vaatziekten.

HDL cholesterol – goed cholesterol

 • Te laag vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

LDL cholesterol – slecht cholesterol

 • Verhoogd vergroot de kans op hart- vaatziekten.

LDL/HDL-risico index

 • Verhoogd vergroot de kans op hart- vaatziekten.

Triglyceriden – Vetten in het bloed

 • Verhoogd kan het proces van aderverkalking versnellen en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Glucose (NaF-bloed) – Diabetes

 • Toont hoeveelheid suiker in bloed op moment van testen. Te hoog veroorzaakt suikerziekte.

ALAT (GPT)- Detecteert leverbeschadiging

 • Verhoogde waarde: vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine of een lichte ontlasting. Leverziekten en leverontstekingen

Gamma GT – Leverfunctie

 • Verhoogde waarde heeft meestal te maken met alcoholconsumptie, medicijngebruik, leververvetting en extreem overgewicht.

Creatinine (JAFFE) – Nierfunctie

 • Verhoogd als nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren en afvalstoffen zich ophopen. Misselijkheid, jeuk en algeheel ziekbeeld. Verhoogd door o.a. ontsteking.

GFR (MDRD-formule)

 • Verhoogd duidt op acute ontsteking.

GFR (CKD-EP-formule)

CRP – Ontstekingen – Infecties

TSH – Schildklierfunctie

 • Verlaagd: de schildklier maakt te weinig schildklierhormoon aan.

Vitamine D3 (25-hydroxyvitamine D, 25-OH)

 • Zie Vitamine D3

Vitamine B12

 • Zie Vitamine B12

Urine status:

 • Soortelijk gewicht
 • pH
 • Leucocyten
 • Bilirubine
 • Urobilinogeen
 • Eiwit
 • Ketonen (aceton)
 • Nitriet
 • Glucose (semi-kwantitatief)
 • Erythrocyten/ hemoglobine

Urineanalyse bestaat uit een aantal test waarbij urine wordt o.a. onderzocht op aanwezigheid van cellen, bacteriën, eiwit en glucose. De nieren spelen een cruciale rol bij de samenstelling van urine en daarom zegt een urinetest veel over het functioneren van de nieren en nierschade.

Mijn ervaring met Bloedwaardentest.nl is positief. De website is overzichtelijk en informatief en de service-medewerkers zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam. Hoewel op de website staat dat het soms één tot twee weken kan duren voordat de testuitslag bekend is, zat bij mij daar slechts een weekend tussen.

Nadat ik de Nationale gezondheidstest online had aangevraagd en betaald kreeg ik daags erna een e-mailbevestiging dat de afnameset per post was verstuurd en had ik een dag later de envelop ontvangen met daarin alle materialen voor de test: een aanvraagformulier, bloed- en urinebuisjes, duidelijke toelichting, lekvrije sealbag, medische envelop.

Per e-mail kreeg ik een link om de verwijsbrief voor de dichtstbijzijnde prikpost (in mijn geval een ziekenhuis) uit te printen. In de e-mail tref ik tevens aan een link naar de afdeling Bloedafname om een tijdslot in te plannen.

De bloedafname was in mum van tijd gedaan en kon ik alles keurig volgens instructie van Bloedwaardentest.nl versturen.

medische-envelop-bloedwaardentest.nlWelk bloedonderzoek past bij mij?

Die vraag kan ik me voorstellen. Op aanraden van Bloedwaardentest.nl heb ik voor de Nationale Gezondheidscheck-up gekozen omdat die algemeen en uitgebreid is. En daar heb ik geen spijt van.

Als jij ook een bloedwaardentest wilt verrichten en je twijfelt welke test het beste bij je past, neem dan contact op met bloedwaardentest.nl. Ze weten van de hoed en de rand en zullen je zeker goed adviseren en al je vragen kunnen beantwoorden.

Later in het jaar ga ik in ieder geval de test herhalen om te zien of mijn inspanningen betere resultaten laat zien. Want ik ben overtuigd van het nut en wil nu eenmaal heel graag fit ouder worden.

Jij ook?bloedwaardentest-nationale gezondheidscheck-up-cta

Over de schrijver
Met Snelfit50Plus richt ik me op die vijftigplusser die fit ouder wil worden maar geen zin heeft om z’n tanden te zetten in elk nieuw dieet of achter een of andere fitnesshype aan te hollen. Een paar slimme veranderingen in je leven geven je veel meer energie en levenslust. Ik spreek als vijftigplusser (1957) uit eigen ervaring en weet wat het is en wat je moet doen en laten om fitter ouder te worden.